Over welk verlies of trauma wil jij jouw verhaal delen?

Mijn broer trok als jonge twintiger door Venezuela, maar keerde niet meer terug. Ik schreef hier een boek over, waarin ik de intense zoektocht naar hem beschrijf, maar ook de zoektocht die elk rouwproces is. Want dat is het ook, ik moest zoeken naar een manier om het ondraaglijke draaglijk te maken, om verder te leven zonder hem.

Hoe ging je daar toen mee om? Wat betekende het voor jou?

De hele zoektocht en het wachten op zijn repatriëring was een slopende periode in mijn leven. Maar ik was jong, en wilde het leven tegelijk ook vastpakken. Ik gaf ruimte aan mijn verdriet, maar studeerde ook verder en deed wat twintigers doen. Ik bezocht Caspers graf en fietste door naar een feestje. Ik haalde huilend herinneringen op, en pakte mijn koffer om zelf op reis te vertrekken. Heen en weer tussen verlies en verder leven. Het echte stilstaan is pas later gekomen, bij het schrijven van mijn boek.

Hoe sta je vandaag in het leven?

Met veel nieuwsgierigheid en behoefte om kansen te grijpen of te creëren. Ik doe graag iets met alle bagage die ik meekreeg van het leven. Daarbij combineer ik mijn kennis en ervaring als psychiater en psychotherapeut, met mijn liefde voor taal en verhaal, en mijn ervaring met rouw. Ik werk heel graag samen, dus veel mijn projecten vinden hun meerwaarde in samenwerking, in verbinding met elkaar. Ik màg leven, dus onderweg naar de dood maak ik er graag en bewust iets moois van.

03 Uus K Sun

Zijn er zaken met betrekking tot die gebeurtenis waar je vandaag toch dankbaar voor bent?

Ik heb de leegte die Casper naliet mogen vullen met mooie herinneringen, maar ook met nieuwe wendingen, verrassende ontmoetingen, en een soort diepgang die lotgenoten zeker zullen begrijpen.

Naar welke vrouw kijk jij op?

Naar elke vrouw die dapper en fris haar hart en haar ideeën durft te volgen, die goed doet, die voorzichtig voluit gaat.