Bart Van Maelzaeke – Verantwoordelijke surfclub Absolut

Waar haal je het meeste energie uit in je leven?

Ik ben al meer dan 30 jaar fervent watersporter: windsurfen, golfsurfen, ... Een goede surfsessie geeft mij nog steeds immens veel energie. Surfen maakt alles op een bepaalde manier heel eenvoudig. Je kan niet anders dan volledig in-the-moment zijn. Full focus op de golf en de wind en geen moment de tijd om weg te mijmeren over de beslommeringen van het leven. Zalig toch!

Na een surfsessie kom ik steeds vol energie terug. Los van mijn eigen surfsessies krijg ik ook veel energie om mijn passie te delen met anderen. Zo begeleid ik met surfclub Absolut uit Oudenaarde tal van youngsters bij hun eerste meters op het water. De max om te zien hoe zij volledig worden opgeslorpt door de surfsport en the way of life van de surfers. De trills die ze krijgen bij hun eerste golfje dat ze surfen, de eerste meters dat ze volle bak windsurfen of hun eerste sprong die ze maken ...

Waar ligt de grootste uitdaging/belangrijkste les in je leven? En hoe ga je daar mee om?

Onze dochter van 12, Elena, heeft autisme en een grote ontwikkelingsachterstand. Dat is zonder twijfel de grootste uitdaging in mijn leven. De dagelijkse zorgen, het bijna non-stop alert zijn wanneer Elena thuis is, zijn immens vermoeiend. Dat heeft mijn leven wel enigszins overhoop gehaald. Ik heb nooit grote levensdoelen gehad (behalve zoveel mogelijk surfen, knipoog), maar als ik al had heb ik die wel moeten bijstellen om die compatibel te maken met een leven met Elena. Het is een continu zoeken naar een goed evenwicht tussen die all-consuming zorg voor Elena, een kwalitatief familiaal leven, ontspanning en professionele ambitie. Het is niet altijd even makkelijk om met die situatie om te gaan, soms heb ik echt het gevoel dat ik daarin gevangen zit. Anderzijds heeft dit mij tegelijkertijd geleerd om van die typische kleine momenten (het klinkt als een cliché) des te hard te genieten. Go with the flow: sommige dingen kunnen we gewoon niet forceren, het is soms veel makkelijker om de dingen te nemen zoals ze komen en daar dan het beste uit te halen.

Bart Van Maelzaeke sun

Wat zou je vandaag zeggen tegen je jongere zelf?

Mmmm, ik heb niet echt het gevoel dat ik in het verleden veel foute beslissingen heb genomen. Altijd wel mijn eigen koers gevaren.

Als ik vandaag dan toch iets tegen mijn jongere zelf zou zeggen, zou het dit zijn: Grijp iedere kans die zich aanbiedt.

Naar wie kijk je op en waarom?

Ik heb niet veel echte idolen. Maar als ik naar mensen opkijk, dan hebben ze meestal dit gemeenschappelijk: het zijn allen mensen die hun eigen gedacht doen, die daarbij niet bang zijn om tegen de stroom in te varen en die zich vooral geen reet aantrekken wat anderen daarover denken. Ik kijk ook op naar mensen in alles het positieve kunnen zien en het leven op een stoïcijnse manier kunnen benaderen.