Valerie Clarysse – Interieur en productfotograaf
www.burohc.be

Wanneer kwam voor jou de klik om met je eigen zaak te starten?

Momenteel run ik samen met mijn partner Alexander BURO H+C. Maar het idee om een eigen zaak te starten heb ik aan mijn vrienden en Alexander te danken. Ik was tewerkgesteld in een totaal andere sector, maar Alex en ik leefden voor onze vakanties: samen Europa rondtrekken om te windsurfen en cultuur op te snuiven, een heerlijke periode. Op vakantie doe je de dingen die je echt graag doet, dus alles wat mij kon beroeren legde ik vast op foto. Op een feestje werden onze talrijke vakantiefoto’s opgemerkt door vrienden, mijn allereerste opdracht was die avond een feit en de bal ging aan het rollen. We besloten ons hele hebben en houden te investeren in een laptop, fotocamera, lenzen, statief, programma’s… en op minder dan drie jaar tijd evolueerde mijn hobby van bijberoep naar hoofdberoep.

Mijn voorkeur bleek al snel uit te gaan naar interieur-, product- en architecturale fotografie. Hierbij speelt mijn technische achtergrond, de nauwe samenwerking met Alexander – die interieurarchitect is, mijn fascinatie voor kunst, architectuur, interieur en design een belangrijke rol. De jacht naar de perfecte shot, de rust van het moment van het shooten, ik was gebeten en 15 jaar later ben ik meer gedreven dan ooit tevoren.

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt? Wat was de grootste uitdaging die je tegenkwam?

In mijn beroep vind ik het essentieel om echt te luisteren naar de klant, zodat ik voor hen perfect kan vertalen wat ze nodig hebben en net dat shot kan maken waar ze van dromen… De wensen van de klant staan centraal, dat mag je niet uit het oog verliezen bij dit type van fotografie. Bij een complexe opdracht focus ik niet op de moeilijkheden, maar op de mogelijkheden, ik hou ervan om mee te dromen van een fantastisch eindresultaat en ga ervoor, probeer de shot beter te maken dan wat de klant voor ogen had.

Mijn advies: Overtref jezelf voor jezelf maar vooral voor jouw klant! Geloof in je eigen kunnen, weet waar je grenzen liggen, wees eerlijk en grijp elke kans die je wordt aangereikt om te groeien! Op termijn worden je al even enthousiaste en gepassioneerde klanten en freelancers als een soort van tweede familie. Alles is teamwork, laat je ego maar thuis, wees trouw aan jezelf dan zijn anderen dat ook aan jou. Positief denken, teamwork en gaan!

02 Val C Sun

Naar welke vrouw kijk je op en waarom?

Moeilijke vraag… ik kijk eigenlijk op naar ‘de vrouw’ in het algemeen, wat een strijder! Door de eeuwenlange strijd van vrouwen tegen ongelijkheid kunnen wij als vrouw vandaag vrij ondernemen, kiezen en zijn. Maar de strijd is nog niet overal gestreden, en heeft nog een lange weg af te leggen door godsdiensten, culturen, landgrenzen, … heen. In Europa behoren we spijtig genoeg nog steeds tot een ‘bevoorrechte’ groep.

De strijd zou geen strijd van vrouwen alleen mogen zijn. Het zou een bewustwording moeten zijn dat we elkaar, man, vrouw, de hele genderdiversiteit, nodig hebben, dat we allemaal evenwaardig zijn. Ik prefereer een genderfluïde samenleving, zo snel mogelijk… want het klassieke begrip ‘man’ en ‘vrouw’ dekt al jaren niet meer de volledige lading.

Welke raad zou je aan je jongere zelf geven en waarom?

Volg je buikgevoel en kies bewust in wat en wie je je energie investeert! Goed doen voor iedereen is onmogelijk hoe graag je het ook zou willen…

Omring je met mensen die in jou geloven. Deel je kennis, haal het beste in elkaar naar boven. Geniet van je gepassioneerde medemens, die positief en verdraagzaam in het leven staat, het is besmettelijk…