Valérie Du Pré – Freelance copywriter en journalist
www.alittlebitofsoap.be

Wanneer kwam voor jou de klik om met je eigen zaak te starten?

Na meer dan 10 jaar in de reclamesector had ik het daar wel gezien. De druk werd steeds hoger, anderen bepaalden mijn planning tot op de minuut, ik schreef voor merken en producten waar ik niet altijd achter kon staan … Ik merkte dat ik zelf heel goed aanvoelde wat er nodig was voor een bepaalde opdracht, maar dat het systeem waarin ik meedraaide mijn creativiteit fnuikte en me veel ongezonde stress bezorgde.

Om mijn ei kwijt te kunnen, begon ik een blog met eigen schrijfsels: www.alittlebitofsoap.be. De reacties die ik daarop kreeg, en de opdrachten die daaruit voortvloeiden, sterkten mijn geloof in een toekomst als freelancer. Een toekomst waarin ik nooit meer verplicht zou worden om op een dinsdagvoormiddag tussen elf en kwart over twaalf een award-winning campagne te bedenken voor een onethisch merk. Ik voel zelf aan wanneer de creativiteit stroomt en wanneer ik beter afleiding zoek in research of administratie. Ik voel zelf aan welke klanten bij mij aan het juiste adres zijn en welke ik beter doorverwijs. Zodra ik er bewust voor koos om mijn intuïtie te volgen en te geloven in mijn eigen kunnen, kwam alles in een stroomversnelling.

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt? Wat was de grootste uitdaging die je tegenkwam?

Zekerheid is een illusie. Alles verandert, continu. Is het niet in je persoonlijke leven, dan is het daarbuiten. Terwijl een vies virus de wereld in 2020 op zijn kop zette, kreeg ik de diagnose borstkanker op mijn bord. Niets zal ooit nog hetzelfde zijn, maar dat is niet noodzakelijk slecht. Net zoals corona ogen heeft geopend, heeft mijn diagnose voor inzichten gezorgd. Ik dacht dat ik goed bezig was, maar blijkbaar zat ik nog niet helemaal op het pad dat bij mij hoort. Ik heb er veel uit geleerd. Ik heb een enorme kracht in mezelf ontdekt en kies mijn woorden en mijn klanten nu nog bewuster, met hoofd, hart en buikgevoel op één lijn. Wankelen leert je om beter te balanceren, en dat is bijzonder waardevol.

01 Val DP Sun

Naar welke vrouw kijk je op en waarom?

Ik heb oneindig veel respect voor vrouwen die elke dag het beste van zichzelf geven zonder daarvoor per se applaus, een dikke cheque of een paar honderd likes in ontvangst te nemen. De vrouw die zich dubbel plooit voor de toekomst van haar kind. De vrouw die puree maakt voor wie in de puree zit. De vrouw die luistert naar wie het nodig heeft, in alle anonimiteit. De vrouw die haar eigen leven in handen neemt en zo ook haar buurvrouw of kleindochter inspireert. Alle vrouwen die buitengewoon bijdragen aan een betere wereld, al zullen ze daar wellicht nooit een standbeeld voor krijgen.

Welke raad zou je aan je jongere zelf geven en waarom?

Vertrouw nog meer op je intuïtie. Je weet meer dan je denkt, je moet het alleen durven geloven.