We staan alweer aan het begin van een nieuw jaar.
Dat wordt steevast ingeluid met een hele reeks goede voornemens die dan na een maand ofzo alweer helemaal uit ons geheugen verdwenen zijn. In mijn ondervinding is dat niet zo als je doelen maakt. Vooral als je die ook opschrijft en bijhoudt. Ik doe dat zelf in mijn bullet journal. Nu dacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om voor jullie een gratis printbare pdf te maken, waar jullie zelf ook mee aan de slag kunnen.

Het belangrijkste bij doelen zetten is om ze heel concreet en specifiek te maken. Als je het vaag houdt dan ga je het waarschijnlijk niet doen. Stel jezelf een aantal vragen. Bv. Wat wil ik bereiken in mijn persoonlijk leven? Het antwoord kan dan bijvoorbeeld zijn: meer tijd voor mezelf. Als je hier nu stopt dan is dat veel te vaag, dan gaat het waarschijnlijk niet gebeuren. Dus stel jezelf nog een vraag. B.v. wat betekent dat voor mij? Antwoord: Meer kunnen lezen. En zo stel je jezelf voor elk doel voldoende vragen tot je komt tot b.v. Elke woensdag ochtend wil ik één uur vroeger opstaan en in de zetel lezen. Of op woensdag zal ik geen tv kijken en zal ik ’s avonds lezen.

Goal planner2

Dat kan je dan opschrijven als doel. Dan kan je ook eens gaan nadenken over de stappen die nodig zijn om dit te bereiken. Bv. een knusse leeshoek inrichten thuis, een aantal boeken aankopen die ik al lang wil lezen of een bib kaart aanvragen. Die kan je dan ook allemaal opschrijven en afvinken als je klaar bent. Want afvinken geeft zo veel voldoening toch?

Als je het formulier hieronder invult kan je de gratis printbare pdf downloaden.

Daarin vind je het volgende:

  • een korte uitleg
  • een paar bladzijden om je doelen op te schrijven voor verschillende aspecten van je leven
  • een aantal bladzijden om de verschillende stappen die je moet nemen op te schrijven. Mét aanvink vakje. 😊
  • een jaarplanner waar je de verschillende stappen van bv grotere doelen kan inplannen.

Veel plezier ermee!

X
Inge